помпа-дюза

Разлика между комън рейл и помпа-дюза

Какво представлява помпа-дюза системата?

Помпа-тръба-дюза е система за директно впръскване на горивото. За по-кратко се нарича помпа-дюза. Първата позната на пазара помпа-дюза за товарни превозни средства датира от 1994 година, представена от марката Бош (Bosch). След около 4 години по-късно се появява и варианта за леки автомобили.

Една от най-силните характеристики на помпа-дюза системата е това, че едновременно комбинира впръскаща помпа и дюза. При този вид система се монтира отделна дюза UI за всеки цилиндър, като това се прави директно върху него.

Механичното повишаване на налягането се обезпечава от разпределителния вал на двигателя. Формата му трябва да бъде такава, че да може изискваното високо налягане да се образува възможно най-бързо в плунжерната камера. Оттам бързодействащ електромагнитен клапан определя старта и края на впръскването, редом с количеството впръскано гориво.

Необходимостта от тръбопроводи под високо налягане, които биха нужни при класическите разпределителни впръскващи помпи се премахва поради поставянето на помпа-дюзата в главата на цилиндъра.

Какви са предимствата на системата помпа-дюза?

sofia diesel center
sofia diesel center
 • Налягания на впръскване до 2,200 бара 

Възможни са генерирания на налягания на впръскване до 2,200 бара в зависимост от скоростта на двигателя при леките автомобили. Дизеловите модели с този вид система, например, бяха едни от първите превозни средства с компресионно възпламеняване със стойности на отработени газове доста по-добри от европейските разпоредби.

 • Осигуряване на висок въртящ момент 

Заради високото налягане на впръскване, дизеловите двигатели с UI демонстрират задоволително ниво на ефективност и висок въртящ момент с икономичен разход на гориво при ниски обороти на двигателя. Разликата с комън рейл двигателите е, че помпа-дюза системите не са толкова безшумни.

Контролна концепция при помпа-дюза

Помпа-дюзата се захранва от горния разпределителен вал на двигателя като се поставя директно върху главата на цилиндъра.

ECU блокът се базира на контролна концепция с програмна схема за работа на бързодействащ електромагнитен клапан. При това положение, горивото се впръсква докато клапанът бива затворен.

Така, моментът на затваряне дава начало на впръскването, а времето, изминало до повторно отваряне дефинира количеството на впръскване.

Помпа-тръба-дюза система съчетава впръскваща помпа и дюза в едно. Задвижващата енергия при тях може да се подава по два начина: директно – посредством прът на клапан или гърбица – или индиректно – посредством кобилица, задвижвана от горния разпределителен вал на двигателя.

Принцип на работа на дизелови помпи-дюзи

При дизеловите помпи-дюзи се изпълняват следните функции:

 • осигуряване на горивна смес в условия на високо налягане в горивната система на двигателя с вътрешно горене
 • контролиране на впръскването на горивото в определени моменти

Горивната помпа се използва най-вече при дизеловите двигатели. При бензиновите също може да се срещне, но единствено при агрегатите, при които има налице система за непосредствено впръскване на горивото. При бензиновите двигатели, например, горивната помпа работи в условия на доста по-малко налягане за разлика от дизеловите двигатели.

Основните елементи на горивната помпа са буталото и цилиндъра, който е с малки размери. Двете се обединяват и се превръщат в бутална двойка, съставена от закалена стомана.

Горивната помпа обаче изпълнява и друга много съществена роля: тя отговаря за разпределянето на горивото чрез дюзи, през които преминава впръскването в цилиндрите. Помпата и дюзите са свързани чрез тръбопроводи.

Чрез долната част на впръсквателя дюзите се съединяват с горивната камера. Впръсквателят е снабден с малки отвори, спомагащи за ефективната дистрибуция на горивото и неговото възпламеняване.

Какво представлява комън рейл системата?

Common Rail е система за директно впръскване на горивото – внедрява се при дизеловите автомобили.

Отново, както помпа-тръба-дюза, комън рейл системата е разработена от компания Бош, и към днешна дата около 70% от дизеловите автомобили на различни производители са с комъм рейл система.

Дизайн и принцип на работа на системата common rail

Базовите компоненти на системата common rail включват:

 • горивна рейка;
 • инжекционна помпа за гориво;
 • горивни инжектори(пиезоелетрически или електромагнитно задействани);

При комън рейл системата горивото се осигурява от резервоара от помпа за ниско налягане. Оттам навлиза в инжекционната помпа, следва компресиране от плунжери докато не се достигнат определените от контролния модул стойности.

Последващото компресирано гориво се захранва към инжекторната рейка, която влиза в ролята на акумулатор на високо налягане и управлява горивното разпределение към всеки инжектор.

Инжекторът от своя страна извършва инжектиране на горивото към горивната камера като специални горивни тръби осигуряват връзката между инжекторите и изводите на горивната рейка.

Дизайнът на този вид система включва датчици, клапани, регулатори. Датчиците дават позволение на контролния модул да събира информация за извършване на необходимите команди посредством следене на определени параметри.

Предимства на двигателите с комън рейл система в дизел сервиз

Ремонт помпи комън рейл
Ремонт помпи комън рейл на достъпна цена
 • занижени нива на шум
 • икономична консумация на гориво
 • ниски емисии на изгорели газове

Примерни двигатели с комън рейл системи

 • MultiJet (Fiat, Alfa Romeo, Lancia)
 • VCDi (Chevrolet);
 • CDTi (Opel, Vauxhall);
 • TDI (Volkswagen, Audi, Skoda, Seat);
 • CDI (Mercedes-Benz);
 • JTD (Fiat, Alfa Romeo, Lancia)
 • DDiS (Suzuki);
 • CRD (Chrysler, Jeep);
 • TID TTiD (Saab);
 • TD4, TDV6, TDV8 (Land Rover);
 • dCi (Nissan, Renault);
 • XDi (SsangYong);
 • D-4D (Toyota);
 • CITD (Mazda);
 • CRDi (Hyundai, KIA);
 • D3, D4 and D5 (Volvo);
 • DI-D (Mitsubishi);
 • HDi e-HDi, BlueHDi (Citroen, Peugeot);
 • i-CTDi (Honda);
 • TDCi (Ford).

Комън рейл системите са проектирани така, че да разпределят горивото в условията на високо налягане чрез метода на впръскване в горивните камери. Подразбира се, че основните им елементи са комън рейл дюзите, захранвани с гориво от обща горивна релса, откъдето произтича и наименуванието на системата.

Силно отличителна черта на тази система е това, че налягането може да се променя в зависимост от работата на двигателя.

Дюзите при този вид система са оборудвани с електромагнитен клапан, отварящ и затварящ разпръсквача.

Благодарение на него става регулирането на количеството впръсквано гориво. С помощта на налягането се формира подемна сила, която премества иглата на дюзата нагоре. Оттук следва откриване на отворите, което води до горивоподаването.

Самото отваряне на клапана на дюзата е следствие от няколко действия. Когато той е затворен, например, налягането се движи в еднакви граници както в камерата, така и в горивната тръба.

Що се касае до иглата на дюзата, тя се придържа на едно място с помощта на специална пружина в условията на затворен електромагнитен клапан.

За да се отвори е необходимо да се подаде електрически импулс до бобината му, предпазваща от изравняване на налягането. Оттам импулсът стига да нея, като по това време магнитните сили действат върху дисковата котва на електромагнита, което води до отваряне на клапите.

При прекратяване на импулса спира ефектът от магнитните сили и дисковата котва се завръща в предишното си положение, а клапанът се затваря.

Именно по този начин се ограничава и достъпът на гориво до отворите.

Както може би вече сте разбрали, дюзите са изключително важен и основен компонент в комън рейл системата. Именно заради това е важно те да са технически обезпечени. Всяка неизправност може да доведе до сериозни щети върху двигателя и автомобила.

Ние сме София Дизел Сервиз – официално оторизиран сервиз за дизелови автомобили в София – и можем да ви помогнем при всякакъв проблем, касаещ горивната системи

Защо да изберете София Дизел Център?

sofia diesel center
sofia diesel center

Ние можем да ви помогнем за проверката, ремонта и рециклирането на вашите дизелови дюзи и помпи.

Можем да се похвалим с най-съвременната и модерна технически база и лаборатория в страната, покриваща от-до европейските изисквания за качество на водещите марки горивни системи: Бош, Сиеменс ВДО, Лукас, Делфи, Дензо и др.

При нас всяка ремонтна дейност произтича следвайки указанията на производителите и се извършва с оригинални резервни части на достъпни цени за крайния клиент. 

Богата складова наличност!

 

Притежаваме богата складова наличност от помпи и дюзи като вие можете да върнете повредената част и още на място да получите рециклирана с гаранция.

Нашата техническа база е отлично оборудвана с възможно най-висок клас изпитателни стендове, които гарантират максимална точност при тестване на инжектори или ГНП на превозното средство.

Доверете ни се при какъвто и да е възникнал проблем с горивната система на:

 • Леки и Лекотоварни Автомобили
 • Тежкотоварни Автомобили
 • Автобуси и Микробуси
 • Машини и Строителна Техника
 • Селскостопанска Техника
 • Плавателна Техника

Запознайте се с технологичния ни процес

 • Изпращане на частта по куриер

За ваше улеснение предлагаме изпращане на повредената част по куриер или можете лично да я донесете в нашия център за проверка.

 • Дефектация

Установяваме съществуващи проблеми и дефекти и ви уведомяваме за стойността на сумата за последващата ремонтна дейност. За тези цели се правят предварително прецизни и точни тестове на стенд от нашите опитни механици и специалисти.

 • Обратна връзка

Ако сте съгласни за последващ ремонт, нашите специалисти с радост ще ви лишат от проблема, свързан с горивната система на вашия автомобил. За максималното удобство на нашите клиенти, предлагаме и опция за експресна ремонтна дейност дори в рамките на деня!

 • Ремонт

Това е основният технологичен процес, който извършваме само и единствено по технология на производителя. Тръгвате си с 100% гаранция за качество на заводско ниво!

 • Проверка

След ремонтната дейност на помпата или дюзата, проверяваме допълнително за качеството ѝ на дизелов стенд от нашите опитни механици в лабораторията на София Дизел Център.

 • Връщане за монтаж

След като частта премине успешно през всички тестове, ние ще Ви я изпратим обратно по куриер.

Често задавани въпроси:

Работите ли с куриерски фирми?

Работим с всички куриери в страната.

Трябва ли да се запази час?

Не е наложително. Работим на момента с пристигнали части за ремонт.

Мога ли да докарам автомобил за диагностика или ремонт?

При нас пристигат единствено предварително свалени помпи/дюзи. Не предлагаме диагностика на дизелови автомобили.

ЧАСТ ОТ НАШИТЕ УСЛУГИ, които може да разгледате:

sofia diesel center
sofia diesel center

 

При съмнения за повреда в горивната система на вашия дизелов автомобил, не се колебайте да ни потърсите!